תפריט סגור

לציטין – Lecithin

לציטין הוא תוצר של סויה ומשמש כגורם מתחלב (חומר המסוגל לחבר בין מים ושומן). ככזה, עושים בו שימוש גם בתעשיית המזון, כמו בייצור גלידה למשל. תכונה זו מאפשרת ללציטין יכולת לפינוי שומנים מכלי הדם ולהוריד כולסטרול בכך שהוא מאפשר לדם שבעורקים להתחלב עם הפלאק (“הרובד הטרשתי”, או “כולסטרול מחומצן” המצטבר על דפנות כלי הדם לאורך שנים), לפרק אותו לאורך זמן ולעזור לגוף לפנותו. החומרים הפעילים שאחראים לתכונותיו אלו, הם כולין ואינוזיטול. שניהם נחשבים ויטמינים ממשפחת ויטמיני B, ואת שניהם ניתן למצוא לעיתים גם בפורמלה מרוכזת יותר של יצרנים שונים, לעיתים בתוספת מתיונין (שאינו מומלץ לצריכה, מהסיבות המופרטות בהמשך). כולין הקיים בלציטין, נחשב חיוני לשמירה על רקמת המוח ומערכת העצבים. אינוזיטול הוא מרכיב עיקרי בממברנת תאי המוח ומבנה קרום התאים. לכן הלציטין נחשב גם כמועיל לשמירה על תפקודים קוגניטיביים וחשיבה, בעיקר בתהליכי זקנה. הכולין קיים בביצים ובמוצרים נוספים מן החיי, וזו הסיבה שהוא בחסר בעיקר אצל טבעונים, אשר עבורם צריכת לציטין מהווה תחליף חיוני שהינו צמחי לחלוטין. כולין ואינוזיטול הקיימים בלציטין, חיוניים מאוד גם לבריאות הכבד. כולין יכול להועיל במקרה של טיפול בנזקי כבד ודלקת כבד. אינוזיטול חיוני למטובוליזם של שומנים וכולסטרול ועוזר לפנותם מהכבד במקרה של כבד שומני (אך הוא אינו מהווה תחליף לטיפול תרופתי). לצורך סילוק שומנים מכלי הדם והכבד, לציטין יכול להיות תוסף משלים טוב יחד עם סילימרין (החומר הפעיל בצמח “הגדילן המצוי” ואנטי אוקסידנט חזק המשפיע לחיוב על שומן שמתרכז בכבד), כך שבזמן שלציטין משפיע לטובה על צמצום הפלאק שבעורקים, הסילימרין מצידו משפיע לטובה על סילוק עודף השומנים שבכבד. מטרת המתיונין המוסף לחלק מהפורמולות היא לכאורה להגביר את ייצור הכולין והאינוזיטול בגוף, אך בשנים האחרונות ישנם מחקרים הטוענים כי מתיונין עלול דווקא להגביר את ייצור ההומוציסטאין. ההומוציסטאין הינה חומצת אמינו, אשר מחקרים כיום טוענים שנוכחותה מגבירה דווקא את היווצרות הפלאק על דפנות כלי הדם. לפיכך, לציטין הוא לכאורה הצורה היותר טבעית ובטוחה לצריכת כולין ואינוזיטול, בהיותו נטול מתיונין.